Ga je binnenkort op vakantie? Genieten van de helderblauwe zeeën in Griekenland, wandelen in de tropische regenwouden of uitkijken naar zeldzame diersoorten, iedere bestemming heeft eigen aandachtspunten. Om zorgeloos en vooral veilig te kunnen genieten van je vakantie is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de stand van zaken in het land van de bestemming. Dit kan gaan over bijvoorbeeld verplichte en optionele vaccinaties of aanbevelingen in verband met de weersomstandigheden. Hoe je goed voorbereid op reis gaat lees je hieronder.  

De eisen verschillen per land

Vanzelfsprekend is dat iedereen een veilige reis tegemoet wil gaan. Daarom is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de toestand van het land van bestemming. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de reisvaccinaties. Laten we als voorbeeld het land Tanzania nemen, een van de mooiste Afrikaanse landen, ideaal voor een strandvakantie bijvoorbeeld. Het is als je naar Tanzania gaat onder bepaalde omstandigheden verplicht om een vaccinatie te hebben tegen gele koorts. Bijvoorbeeld bij recentelijk verblijf in een land met gele koorts, of een overstap langer dan 12 uur in zo’n land. Daarnaast zijn er een aantal optionele vaccinaties tanzania, deze zijn zoals de naam al suggereert niet verplicht. Toch kan het voor ieder een groot voordeel zijn om deze prikken toch te hebben. Zo ben je zeker beschermd tegen deze ziekten. Echter kiest lang niet iedereen ervoor om de optionele vaccinaties te nemen. Dit heeft te maken met een aantal factoren, de hoeveelheid vaccinaties bijvoorbeeld. Voor Tanzania zijn er maar liefst zeven aanbevolen vaccinaties. Deze hoeveelheid schrikt veel mensen af. Zo heeft elk land andere eisen en reisadviezen.

Kies een passend land

Als je nou absoluut niet in aanraking wil komen met vaccinaties voor een vakantiebestemming, is het een goed idee om daar de bestemming op uit te kiezen. Hierbij kan je vaak als eerst kijken naar landen in West Europa, hier zijn de eisen voor vaccinaties vaak minimaal. Wel kan het per periode en land verschillen met de maatregelen voor het coronavirus. Maar ook hiermee is het geen verplichting om je te laten vaccineren, vaak is een test alleen al voldoende voor de heenreis en het verblijf.

Mocht je op vakantie willen in een land dat verder van huis is en wellicht wel vaccinatie-eisen heeft, kun je het best voor vertrek een klein vooronderzoek doen naar wat je kan verwachten. Zo kom je niet voor verassingen te staan op moment dat de reis begint.