Voor veel kinderen is een nieuwe fiets het grootste cadeau. Door zelf te leren fietsen, ontstaat er namelijk een gevoel van vrijheid. Vanaf nu kunnen ze zelf naar school rijden, of naar hun vriendjes en vriendinnetjes fietsen. Het is dus niet zo gek dat een nieuwe fiets bij veel kinderen hoog op het verjaardagslijstje staat. Toch vinden veel ouders het moeilijk om een fiets te kopen. Er is namelijk zo veel keuze dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel precies waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe kinderfiets.

De juiste maat

Veel ouders maken zich vooral zorgen om de maat van de fiets. In tegenstelling tot volwassenen zal de lengte van jouw kind nog vaak veranderen, waardoor je een kinderfiets slechts enkele jaren kunt gebruiken. Omdat je natuurlijk wilt dat je kind zo lang mogelijk kan genieten van zijn of haar nieuwe fiets, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Houd hierbij rekening met de leeftijd en de lengte van het kind. Daarnaast is het belangrijk dat je kind met beide voeten plat op de grond kan staan wanneer het de fiets vastheeft. Schroom ook niet om je kind een proefritje te laten maken met de fiets. Zo kun je teleurstellingen voorkomen.

Terugtraprem of handrem

Bij het uitkiezen van een kinderfiets heb je de keuze tussen modellen met een terugtraprem en modellen met een handrem. Voor kinderen met een leeftijd van 4-8 jaar wordt vaak gekozen voor een fiets met terugtraprem. Dit komt doordat een terugtraprem veiliger is voor kinderen die net hebben leren fietsen. Bij een terugtraprem hoef je namelijk je vingers niet van het stuur te halen, en kun je beter je balans bewaren. Voor kinderen van een oudere leeftijd, kun je de keuze overlaten aan het kind zelf.

Een goede fietsbel

Als ouder vind je het natuurlijk belangrijk dat je kind veilig is op de fiets. Hiervoor is het belangrijk om je kind de regels van het verkeer uit te leggen, maar ook om de fiets zo veilig mogelijk te maken. Dit doe je door een goede bel op de fiets te monteren. Maak je geen zorgen, want op veel kinderfietsen wordt standaard een fietsbel gemonteerd. Het is wel belangrijk om dit altijd even te controleren. Heeft jouw kinderfiets nog geen eigen bel? Geen probleem, want fietsenwinkels hebben vaak een ruim assortiment fietsbellen waar je een leuke uit kunt kiezen.