Wil je graag aan de slag gaan als ZZP’er of blijf je liever in loondienst? Het is iets wat veel mensen zich afvragen. Erg veel mensen denken eraan om voor zichzelf te beginnen. Maar is dit wel een verstandige keuze? Dat is voor iedereen anders. Iedereen hecht weer waarde aan andere dingen. Sommige mensen vinden het opbouwen van een pensioen in loondienst heel erg belangrijk, en sommige mensen vinden het belangrijk om zelf direct verantwoordelijk te zijn voor wat er maandelijks aan omzet binnenkomt. Maar hoe kom je aan de eerste opdrachten en kun je jezelf vindbaar maken als ZZP’er? In deze blog bespreken we hoe je een bliksemstart kunt maken als ZZP’er.

De eerste opdrachten als ZZP'er

Het vergt soms moeite en doorzettingsvermogen om de eerste fase als ZZP’er door te komen. Het kan zijn dat je bij jouw vorige werkgever al een netwerk binnen dezelfde branche hebt opgebouwd. Echter is dit niet altijd het geval. Het kan dan lastig zijn om bedrijven of particulieren te vinden die jouw dienst of product willen afnemen. Misschien heb je wel de juiste kwaliteiten en genoeg werkervaring, alleen weet je niet waar je opdrachtgevers en andere zelfstandig ondernemers kunt vinden. Gelukkig zijn daar tegenwoordig een aantal alternatieven voor. 

Een zzp platform biedt ZZP’ers de kans om zichzelf te laten zien. Door middel van kwaliteiten en werkervaringen toe te voegen aan het profiel, kunnen bedrijven ervoor kiezen om de desbetreffende ZZP’er in te huren. Dit kan zijn voor een eenmalig project maar soms ook voor de lange termijn. Zeker als je goed werk levert, kan het zo zijn dat een bedrijf vaker bij jou als ZZP’er terugkomt. Daarnaast kan een zzp platform ook voorzien in aanvullende diensten. Het helpt je bij de boekhouding, het afsluiten van een verzekering of het vinden van een relevante opleiding die jouw kansen als ZZP’er aanzienlijk kunnen vergroten. 

Community

Tegenwoordig kun je aan de hand van een grote groep gelijkgestemden, ofwel een community, veel makkelijker je weg vinden. Simpelweg omdat iedereen dezelfde krachtige visie en ongekende drive heeft. Je komt snel in contact met andere zelfstandige ondernemers, en op deze manier kun je van elkaar leren. Er komt op deze manier een duurzame freelance community tot stand. Opdrachtgevers, ofwel ondernemers, en ZZP’ers kunnen elkaar zo makkelijk vinden. Hier kan een mooie duurzame samenwerking uit voortkomen. Vergroot je netwerk, leer samen zelfstandig ondernemen en bouw aan de toekomst door je aan te sluiten bij een freelance community.